Měla ses líp učit, ty krávo, nemuselas teď dřepět u kasy!

Neuplyne ani měsíc, aby se nějaký bloger neopřel do pokladních v supermarketech (a obdobných ,,póvlů") Pisatelé zřejmě disponují diplomem z Harvardu nebo jiné prestižní univerzity a market navštívili kvůli skrovnému nákupu nezbytných surovin. K  pokladně přistupují elegantním krokem. Jsou decentně odění, navonění i naladění. Neopomenou slušně pozdravit okolostojící zákazníky a mile se usmát na paní pokladní. Ta se však ani na okamžik nepřestává urputně mračit a po zjištění, že pečlivě vybraná bio rajčátka postrádají nalepenou cenovku spustí tyátr...

No co si to ta ,,ubožačka" dovolila? Servíruje dotčený bloger svou verzi celému světu. Taky jsem jí to hned nandal: ,,Měla ses líp učit, ty krávo, nemuselas teď dřepět u kasy!"

Dotčení blogeři možná obývají metropoli (nebo jí přilehlé dalekosáhlé pozemky), tamnější prestižní zaměstnavatelé jim dvakrát měsíčně vyplácejí tučné benefity, aby nedej Bože o tak skvělé odborníky nepřišli. A pojem Úřad práce znají jen z televizního zpravodajství -  ovšem že s kolegy občas  znalecky pohovoří na téma jak si tam ti nemakačenkové nestydatě dochází pro dávky: ,,Měli by radši vzít do ruky lopaty a uklízet bordel z chodníků!"   přikyvují vzájemně hlavami během polední pauzy.

Osobně se s nepříjemnými pokladními nesetkávám. Netvrdím ovšem, že neexistují - už kvůli faktu, že jejich práce věru není povznášející  - pracovní doba trvá příliš dlouho a tlak na výkonnost neustává, během celé směny jsou navíc pod přísným dohledem kamer.

V jednom z hojně navštěvovaných  diskontních řetězců (mimochodem - parkoviště zde běžně okupují i vozítka movitých zákazníků) jsou pokladní instruovány, aby bezpodmínečně a důkladně prozkoumávaly všechny otevíratelné obaly zboží, zda si do nich zákazník ,,náhodou" neuschoval další nebo jiné zboží.

Provádění nařízeného pracovního úkonu je sledováno ostřížím zrakem a běda, když pokladní narazí třeba na svého profesora z gymplu a připadá jí nemístné kontrolovat, zda si skutečně její oblíbený dějepisář hodlá zakoupit pět žárovek nebo do krabiček umně skryl hodnotnější zboží...

Ano, pokladní se setkávají i se svými profesory z gymplu, jako jedna má známá. Učení jí šlo a po absolvování vošky si našla odpovídající prima práci. Ne nadlouho, bohužel. Návrat z ,,mateřské" se už nekonal. Krize. V jejich regionu nic zvláštního. Už ani v našem... Nebydlíme v dosahu metropole, ale na Moravě (Pozor - to není stížnost, jen prosté konstatování!)

Přestěhovat se za atraktivnější prací není pro maminy od dětí zrealizovatelné  řešení. A kampak by ji vlastně vyjely hledat?

Copak je například již zmiňovaná metropole nafukovací? Nafukovací jsou podle mne jen autoři vět typu: ,,Měla ses líp učit, ty krávo, nemuselas teď dřepět u kasy!"

Autor: Květa Kovaříková | úterý 13.4.2010 13:20 | karma článku: 34,80 | přečteno: 3237x
  • Další články autora

Květa Kovaříková

Karma za nahou ošklivost

11.5.2009 v 15:50 | Karma: 15,95
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3332x
Herečka na jevišti svět...

Seznam rubrik

Oblíbené stránky