Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IP

I-va

23. 10. 2009 9:35
Průvody

Podle zdejších přispivatelů skoro nikdo nechodil do průvodu. Kde se potom braly ty davy? Na základce to bylo povinné, na střední rovněž, kde jsem studovala na malém městě a teprve v zaměstnání jsem dorazila jen na sraz, aby si mě odškrtli a zmizela. A že nebyly existenčí problémy? Inu nebyly, když komouši rozhazovali plnými hrstmi z cizího, aby lid uklidnili. Stačí si vzpomenout na měnovou reformu, kdy lidem ukradli to poslední, co jim zbylo.

0 0
možnosti
MH

HrubesaMares

23. 10. 2009 9:44
Re: Průvody

To jste si nevybrala zrovna ideální příklady zločinnosti komoušů :-)

Měnovou reformu v roce 1953 - 8 let po válce - autorka těžko pamatuje, nanejvýš tu z roku 1992, že. A "rozhazování plnými hrstmi z cizího" - v čem se to liší od schodkových rozpočtů za posledních 10 let? Jenom s tím rozdílem že tohle budeme splácet o poznání déle než 40 let...

Takže ano, ta doba měla svá specifika...ale nebylo to zdaleka tak černobílé jak tvrdí ČT ;-)

0 0
možnosti
E

erasurehead

23. 10. 2009 9:29
vždyť voni byli vlastně takový hodný

a je aspoň na co vzpomínat - fronty na hajzlpapír a vůbec na všechno, otáčení piva, legrační vohozy..... hlavně nemyslet od toho zde byla strana takže zase o starost míň.

0 0
možnosti
IP

I-va

23. 10. 2009 9:35
Re: vždyť voni byli vlastně takový hodný

Tak.R^

0 0
možnosti
M

milla

23. 10. 2009 9:18
Každý má své vidění

Každý  si nese své  křivky. Fakt ale je, že  ať už  někdo  šel  nebo  nešel  do průvodu,

bylo to  fuk. A tam  kde ne, stál  nějaký  bablb s seznamem (většinou  ve straně nebýval, spíš typ  domovník, uliční  pomocná  stráž nebo jiná  slizká  myš) a ten  z  radosti pak  kalil  vodu. Dnes jsou  stejní  lidé aktivisté  modrých  ptáků nebo  TOP. Když  se upřímně zžamyslíte, každý si na jednoho  takového  vzpomene.

Ti, kdo  tu nadávají  na svůj  útlak  za  totáče, sice obvi'nují  komunisty, ale  bohužel,  škodiči  byli  většinou  bezpartijní  šikulíci, kteří   obtěžovali  a terorizovali  z  plezíru,jen proto, že  že  se jim  nikdo aktivně   nepostavil. Hujeři. A ještě hůř, nebylo  to  ani  ze  strachu, spíš z  lhostejnosti. Přehlížíme to,  není  nutné  nic  řešit, řeší  se to  samo.

U nás se také  tě´d tuneláři,  politické  kreatury a  lobbisti  rozlezli jako  švábi  a nikdo  nedokáže té pakáži  nastavit nohu.    

0 0
možnosti
APG

Absolovent prestižního gymnazia

23. 10. 2009 9:24
Re: Každý má své vidění

Máte pravdu až na ten závěr. Jediný kdo se jim dokáže postavit jsou nacionalisté. Taky za to pykají, viz ta nesmyslná nezákonná zatčení.

0 0
možnosti

mira232

23. 10. 2009 9:17
..

deda ani babicka do pruvodu nechodili a nic se jim nestalo. 

0 0
možnosti

mira232

23. 10. 2009 9:20
Re: ..

a mamka jen povine se skolou.

0 0
možnosti

mira232

23. 10. 2009 9:11
dost

me zarazi, ale neprekvapuje, ze je mu 16 let a vy jste mu o tom doma jeste nic nerikali. me to deda a mamka rikali uz v 6 letech, ze komunisti jsou "zly" a nacisti jakbysmet. prisel jsem do skoly a kluci delali partu "ruda hvezda boje" a ja na ne hned ze rude hvezda je symbol komunistu a ty jsou zly, ale oni my rikali, ze komunisti jsou hodny a tak jsme se hadali.

0 0
možnosti
S

svatopluk.dobrota

23. 10. 2009 9:02
Žili jsme skromněji, ale hlavně bez dluhů......

Dnešní situace státu připomíná potápějící se Titanik, kdy do dvou let nás dluhy položí ke státnímu bankrotu. Nicméně se všichni snaží ještě zpívat a tento stav maskovat a malovat na růžovo tím, že budou popisovat hrůzostrašně léta před listopadem 89. Do dvou let dopadneme jako Lotyšsko a Island, kdy jejich státní dluhopisy již nikdo nechce koupit a nemohou tak profinancovat jejich deficitní hospodaření a proto ruší nemocnice, školy, domovy důchodců, snižují důchody na polovinu, apod........... 8-o

0 0
možnosti
E

erasurehead

23. 10. 2009 9:30
Re: Žili jsme skromněji, ale hlavně bez dluhů......

nežili jsme skroměji, žili jsme jak polodivoši. A státní dluh samozřejmě byl...

0 0
možnosti
D

Dennys

23. 10. 2009 8:05
Jak jsme zili ??? Docela dobre

Prumerna mzda byla koncem 80-tych let sice kolem 3.000Kcs, ale kdekdo vydelaval vice (jako dnes) - ve Skoda-Jaderne strojirenstvi,... i v kdejakem JZD byly platy kolem 10.000Kcs beznou veci, i dochtori,sestry ci ucitelevydelavali v realu jako dneska,.. Perfektni byla podpora bydleni - ziskali jsme za 25.000Kcs vkladu pekny druzstevni byt, se statni podporou 130.000Kcs (tehdy 50%nakladu a zbylo i na pozitivni motivaci vedouciho stavebnin ... a bylo vsechno) postavili krasny dum, chata na "Hraskach" taky nikoho nezruinovala. Cestovani bylo omezene, DDR, Madarsko, ale v Jugosce bylo tenkrat taky fajn - razitko od odboru stalo flasku a mareny slo koupit v kazdem hotelu. Banany dodnes nemuzu ani videt, u nas v zelenine (Plzensko) byly kazdy tyden,musel jsem je jist povinne,...

0 0
možnosti
D

Dennys

23. 10. 2009 8:06
Re: Jak jsme zili ??? Docela dobre

Od nutnosti vratit byt druzstvu po kolaudaci domu nas zachranil pohotovostni pluk SNB, ktery musel Cechy k nejake zmene doslova dokopat - uz jsme byli popsledni. Dum ma dnes 12-nasobnou hodnotu a byt take. Mimochodem jugoslavsko-italska hranice byla pro nespokojence otevrena - sam jsem byl v r.87 s pasem CSSR v Terstu, celnici se spise divili nasemu navratu;-D. Inu kazda doba ma sve. Podotykam, ze jsem v prispevku nekomentoval, co je lepsi. Byl jsem spokojen tehdy, jsem i dnes.

Jinak mavatko jsem mel naposledy v ruce snad v r.1980.

0 0
možnosti
MM

mypc

23. 10. 2009 7:50
Museli jsme komoušům mávat protože jsme měli strach

Komunistické společnost je držena strachem

strachem o to, když nepůjdeš do průvodu, tak budeš na seznaku a budou ti dělat problémy ve škole nebo v práci.  Občas se někdo našel kdo do průvodu nešel, pak byl exemlárně potrestám a jeho trest všem oznámen. Na seřadišti do průvodu stál vedoucí nebo učitel a musel si dělat rvidenci kdo přišel a kdo ne. Tyto lidi ale byli také kontrolováni, takže si obvykle nedovolili evidenci sfalšovat...

Pokud jste neměli známé, nebo alespoň dobré vztahy v obchodě, tak jste si nic nemohli koupit. Počínaje mladou frontou a přes potraviny, konče,bytem, autem či jinými většími výdaji.

Nehledě na to, že kdo nebyl v KSČ, nemohl si ani žádné peníze vydělat, byl držen na nejnižších platových tabulkách. Chování v bydlišti kontrolovali různí důvěrnici, což byli obvykle spolupracovníci STB, ať vědomí, či nevědomí...

Takže shrnuto, žádní penize, žádné zboží, nemožnost vycestovat za ostnatý drát kolem hranic a všudepřítomný strach - to byl a je komunistický režim.

0 0
možnosti
D

Dennys

23. 10. 2009 8:11
Re: Museli jsme komoušům mávat protože jsme měli strach

Ono to chtelo nelezet na gauci a nadavat na komunisty, ale neco delat. Jako dneska. Mimochodem bez znamych si casto ani dnes neskrtnete - podivejte se, jak se dneska "podnika". ;-D Vsudypritomny strach jsem nikdy nezaznamenal - v 80-tych letech si uz kazdy delal co chtel, a pokud to bylo v ramci pravidel, bylo to rezimu jedno. Pravidla plati v kazde spolecnosti. Zkuste se dovolat spravedlnosti dneska.

0 0
možnosti
BJ

Kresinka

23. 10. 2009 5:38
Byli jsme tenkrát

mladí, smáli jsme se, vytvářeli mezi sebou skupinky, kde se mohlo mluvit o všem, řekla bych, že tenkrát měl celý národ jaksi víc legrace. Těch vtípků, když jsem například byla na filmu Na samotě u lesa, tak po větě pana Smoljaka : Dneska by to šlo, celý biograf řval smíchy, existoval totiž takový vtip: dneska by to šlo, říká pán,  každý pěkný den. A co by šlo - no jednoho krásného dne půjdou komunisti do...

A ještě jedna poznámka: soumrak každé společnosti se vyznačuje uvolněností, pohybem a vírou v lepší budoucnost. Někdy naivní, ale vždycky v té společnosti existuje. Takový byl konec 80. let docela určitě.

0 0
možnosti
A

agent

23. 10. 2009 4:58
Aniž bych chtěl bránit nebo obhajovat

minulý režim, měla by autorka srovnat nebo doplnit  "svá poznání minulosti" s dneškem. A sice, strach lidí o práci, o ztrátu sociálních listot, práskání/udavačství  daleko větší než za "socialismu", kriminalita, její nízká objasněnost, násilí, drogy,  už v těch školách, kde nafackuje žák kantorovi a on kouká jako vůl a nemůže dělat nic - demokracie a lidská práva,  chce ale samozřejmě přidat na platě,  a děti se těší na množství ředitelských volen, svátky vech možných svatých , jako jste se těšila Vy na První máj, naprostá absence výkladů novodobé historie a když, tak opět poplatně  tomuto postkomunistickému  režimu, nevymahatelnost práva, kdy "chudí"  ani do sporů nejdou nemajíce na advokáty a pod. Ano, dýchá se nám "svobodně" a můžeme cestovat.  Můžeme kecat, nikdo nás nezavře/zatím/, ale kontroluje, můžem cestovat, pokud na to máme.  A ty smradlavé autobusy: mnohé jezdí dodnes!Exkomunisty máme ve vládě,45% by nevadili vůbec, 20 let jsou v Parlamentu, podíleli se na "revoluci..."

0 0
možnosti
JH

nibor

23. 10. 2009 9:21
Re: Aniž bych chtěl bránit nebo obhajovat

Jak si ty sociální jistoty představuješ, plnou zaměstnanost? Chvíli se to dá, ale pak jsou následky o to horší. S vymahatelností práva fakt nebyl problém, ono to bylo soudruhům svaté:-) a to větší bonzáctví, to je fakt hrozné, už ani kapacita věznic nestačí, kam swe hrabou komančové;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3332x
Herečka na jevišti svět...

Seznam rubrik

Oblíbené stránky