Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
V

Vikina

23. 10. 2009 23:38
Pěkný a podnětný článek,

zajímavá diskuze. Jen bych dodal, těžko hodnotit komplexně 40 let, když každých deset let to bylo o něčem jiném. Komunismus byl nepochybně zlo, ale měl i celou řadu dobrých věcí, zatímco dnes máme sice svobodu, ale i mnoho špatných věcí, za komančů nemyslitelnýchh (viz ostatně diskuze). Komouši mají na svědomí mnoho mrtvých, tento režim jakbysmet, jen se o nich nemluví, resp, to s režimem nikdo nespojuje (třeba zmrzlí bezdomovci - mmch, viděl někdo před r. 89 bezdomovce? - sebevraždy, rozpady rodin). Jestliže za komoušů neplatilo právo, jak nazvat dnešní stav? A je toho spousta dalších, v diskuzi zmíněné.

Jinak, celou dobu by měli dětem popsat učitelé, takoví ti pamětníci by měli být jen třešnička na dortu, protože ti popisují jen hrůzy 50. let. Takhle ovšem, být na jejich místě, bych dětem předal poselství, že svinstvo se vyplácí, protože je nikdo dosud nepotrestal. Připomněl bych jim, že ti špatní Němci se s nacisty vypořádali, zatímco nám vládnou děti našich zločinců.

0 0
možnosti
LB

julie k.

24. 10. 2009 21:24
Re: Pěkný a podnětný článek,

Vikina

Váš příspěvek je celkem objektivní, až na malý detail. To, že jsme za totáče v ulicích  nevídali bezdomovce neznamená, že nebyli. Samozřejmě že byli, ale dávali si dost velký pozor, jinak jim hrozil trest odnětí svobody za příživnictví. Celkem běžně byli k vidění v čekárnách nočních nádraží - v Praze na Masaryčce (Praha střed), v Brně či Bratislavě.  Přespávali  také v buňkách na stavbách a nejrůznějších ubytovnách, kde nocovali načerno a zadarmo.  Sebevraždy i rozpady rodin se nevyhýbají žádnému režimu, totalitnímu jako demokratickému. Jedním z velkých problémů dnešní doby je fakt, že socialismus odnaučil lidi nést odpovědnost za svůj život. Demokracie, zvláště ta posttotalitní, není ideální, ale nic lepšího zatím lidé nevymysleli.  

0 0
možnosti
WS

wandering star

23. 10. 2009 23:12
Nic nového pod sluncem

Seďte pěkně na židli, čtěte Bibli, tam to všechno je - viz kniha Exodus, kapitola 16 - osvobozeným otrokům se stýská po masných hrncích egyptských.

0 0
možnosti
MP

admiral666

24. 10. 2009 22:58
Re: Nic nového pod sluncem

To neni o masnych hrncich, ale svobode bez skoropovinneho honu za majetkem. Nekde se tu na diskusi resilo, jestli rodine bez auta sebere socialka deti. Asi nesebere, ale uz to, ze nekoho podobna vec napadne, je znamka nemocne spolecnosti.

0 0
možnosti
JJ

Jay6

23. 10. 2009 22:41
Jeden komunista na 10 obyvatel.

Vždycky mne fascinuje,že si lidé neuvědomují skutečný počet členů Komunistické státostrany.Československá socialistická republika měla koncem 80.let přes 15 miliónů obyvatel.Komunistická strana Československa měla 1 500 000 členů(slovy jeden a půl miliónu!).Prostým dělením tak dojdeme k závěru,že z každých 10 obyvatel(včetně nemluvňat)byl jeden komunista!Když usoudíme,že do KSČ se vstupovalo kolem 20 let věku(před vstupem existovala tzv.kandidátská lhůta v trvání 1-3 let)tak to vychází,že členem strany byl jeden z osmi dospělých.Mladá nedospělá generace byla prakticky povinně registrována v Socialistickém Svazu Mládeže a předtím v Pionýrské organizaci.Takže si připočteme takový milión Svazáků(předvoje to KSČ)milión Pionýrů a abych nezapomněl na nejmladší generaci asi 250 tisíc Jisker.Předškolní děti nebyly organizovány.To však nic neznamená.V některých povoláních byl téměř stoprocentní podíl členů KSČ.Samozřejmě Armáda,Policie,Justice.Ale také pedagogické sbory na všech školách!

0 0
možnosti
WS

wandering star

24. 10. 2009 1:29
Re: Jeden komunista na 10 obyvatel.

Nezapomeňte, že KSČ za sebou měla celou Rudou armádu.

0 0
možnosti
V

viveka77

23. 10. 2009 11:34
Nejlepší příspěvek je od "Glocka"

na začátku: Vemte dítě do zoo, ukažte mu smutnou stísněnou klec se zvířaty a řekněte: Takhle jsme se měli.

Pokud má rádo zvířata, pochopí.

0 0
možnosti
B

brnl

23. 10. 2009 11:44
Re: Nejlepší příspěvek je od "Glocka"

No chudáci tvoje děti, takhle demagogicky a jednostranně jim propírat mozky od malička.

Já bych řekl že svým už dospělím dětem se tu dobu snažím přiblížit daleko reálnějí.

0 0
možnosti
V

viveka77

23. 10. 2009 11:30
Srovnáváte jabka s hruškama

Mnozí tady srovnáváte jabka s hruškama. Za komunistů bylo líp, protože jsme měli levné bydlení, levné jídlo, každý měl práci..

Jo, říkají si kuřata, nebylo jak ve velkochovu, měli jsme dost jídla, levné bydlení, bylo o nás postaráno, ne jako teď, co je to za svoboda - fouká, prší, a každého broučka aby člověk pracně hledal. Béé, pane farmáři, přijďte si pro nás..

Svoboda a opravdový život, říká vám to něco??

0 0
možnosti
P9

pavel 99

23. 10. 2009 11:38
Re: Srovnáváte jabka s hruškama

přesné.R^

0 0
možnosti
MP

admiral666

23. 10. 2009 11:07
auta

Jeje, to je super clanek, detstvi za totace si pamatuju matne, ale zrovna to s absenci aut je pravda. No podporte sdruzeni Auto*Mat a pokud se zadari, budou mesta opet pro lidi, cyklisty, kone atd. jako driv. Automobilismus je pro mestsky prostor ten nejhorsi mor a prinasi jej kapitalismus, ne komunismus.

0 0
možnosti
V

viveka77

23. 10. 2009 11:31
Re: auta

Ty auta hlavně přináší technický pokrok. ;-)

0 0
možnosti
B

brnl

23. 10. 2009 10:47
Já bych to tipoval tak že ti kdo

tenkrát nejvíc a nejradostněni chodili jásat a svátečně oblečeni a s úsměvem k volbám to jsou ti co dneska nejvíc na ty komouše zvrací. Tomu se říká kam vítr tam plášť. Podivné že osobně jsem jeden z mála co nejen nechodil jásat ale dovolil si i nechodit k volbám a další hrozné věci a to zvracení na ty bolševiky k tomu žádné nutkání nemám, vidím nejen výhody dneška ale vidím i ty výhody co byly tehdá.

Jenom takový malý příklad komu se nepodařilo zprivatizovat nějaký bolševický byt v paneláku nebo si postavit za bolševika levně svépomocí to je dneska člověk s velkými existečními problémy, ono žít s nějakou šílenou hypotékou takovému člověku je prd platné že už nejsou fronty na banány. Zrovna tak to je prd platné nějakému člověku přes 50 let kterého vyhodili z fabriky kde celý život dělal a dneska má perspektivu maximálně dělat někde nějakou zcela ponižující a mizernou práci.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

23. 10. 2009 10:57
Re: Já bych to tipoval tak že ti kdo

no ono je to vcelku prosté. Pokud člověk sám chce svobodu, kupovat kvalitnější (a většinou i levnější) výrobky, než vyráběly technologicky zaostalé socialistické podniky, tak může počítat s tím, že pokud dělá v takovém podniku, který produkuje zastaralé a předražené výrobky, které jiní nechtějí kupovat, tam časem přijde o práci. Jediné řešení je ostnatý plot a opět být nuceni kupovat "produkty" oněch podniků.

0 0
možnosti
9

987a9

23. 10. 2009 10:29
Kde se bere ta sentimentalita ?

Je to proste, mily Watsone, v te dobe jsme byli mladi, stribrny vitr nam cechral spoustu vlasu na hlave  a hlavne,  nic jineho jsme neznali.

0 0
možnosti
JM

jirka m

23. 10. 2009 10:21
Vždycky se mi ohromně líbilo, jak lidé

, a říká se to i dnes, používají označení "voni". Dřív se tím asi mysleli Ti lidé, kteří řídili režim, kteří rozhodovali o  a ostatních? Ale když si uvědomíme, že bylo např. téměř 2 miliony registrovaných komunistů a loajální k režimu byli téměř všichni a nikdo si nedovolil ani pípnout, všichni se báli mnohem víc než museli (myslím třeba v osmdesátých letech, v padesátých letech to bylo asi přeci jen jiné) , tak kdo to byli ti oni... My sami?

0 0
možnosti
DX

Aldrin

23. 10. 2009 10:03
No ja zasnu

jak to za tech komancu bylo skvely. Ze byly po vejsce umistenky na praci a vubec jste si nemohli delat, co jste chteli. Ze jste museli s prosikem zadat KSC, aby vam schvalila studia. Prazdny regaly a fronty na vsechno. Jak nam v praci namestek kladl na srdce, ze mame drahou devizovou vrtacku a SDS vrtaky jsou jen za valuty. Dneska to koupite v kazdym supermarketu. Jak jsem si setrili praci, kdyby prisla kontrola, protoze proste nebylo z ceho delat? Delate si prdel, nebo mate tak blbou pamet? Nebo jste byli povetsinou ti duvernici, co za odmenu praskacstvi mohli do Jugosky?

0 0
možnosti
MH

HrubesaMares

23. 10. 2009 10:07
Re: No ja zasnu

nebylo to zdaleka ideální...ale zase ne tak špatné jak tvrdí dnešní propaganda. Odmítám plivat na svojí budoucnost jenom proto že mi v televizi tvrdí že je to "správné".

0 0
možnosti
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3332x
Herečka na jevišti svět...

Seznam rubrik

Oblíbené stránky