Nahá jsi ještě ošklivější…

Vyznavači nahé pravdy patrně každé úterý zažívají slastné chvilky, zatímco my ostatní nestačíme zírat. Alespoň tedy já. Dumám, ve které kreativní hlavičce se vylíhla ona převratná metoda šokingu, spočívající v konfrontaci labilní dámy dlouhodobě trpící nízkým sebevědomím, s vlastním mamutím portrétem, který je na pojízdné konstrukci nabídnut k okomentování kolemjdoucím – spoluobčanům rodného města. Dámy jsou přitom nasnímány ve špatně padnoucím prádle a v póze nastiňující domnělou hloubku jámy, kde na dně spočívá jejich pozitivní sebehodnocení. Nejsou nám sice představovány nahé ve smyslu detailního odhalování všech částí nepadnoucího těla, obnažují ovšem před námi ještě daleko více než si patrně představovaly a přály.

Vidíme je ve společnosti fešného moderátora, který vesele poskakuje, častuje dámy zdrobnělinkami a tulí se jako o závod. Nelze si nevšimnout jak se k němu aktérky emočně přichylují - to je nepopiratelná realita.

Ostatní části inscenovaného pořadu už mají k realitě daleko. Například zmiňovaná reakce kolemjdoucích na syrový nadživotní portrét dámy v negližé. Opravdu si nikdo z hodnotících ani ve skrytu duše nepomyslel, že zvěčnělá paní nebo slečna na billboardu vypadá víceméně hrozně?? V anonymních internetových diskuzích přeci pravidelně nacházíme velmi drsné až kruté posuzování vzhledu i u daleko umělečtějších (a retušovaných!) portrétů symetrických top  tělesných schránek.  

Netuším jak dlouhý časový úsek natáčení pořadu pojme, mám však za to, že během této doby je aktérka pořadu cílevědomě odstřihována od reality - dříve vnímala pohledy svého okolí jako odsuzující, během doby natáčení ji naopak celý tým rádobyspecialistů přesvědčuje, že je naopak velmi krásná a ví to už všichni kromě ní a případně i jejího nevděčného partnera.  

Přecházet z extrému do extrému je však podle mne jen hazard s duševním zdravím. Copak  cesta ke zdravému sebevědomí skutečně vede šatníkem, odbočkou kolem kadeřnictví, zastávkou u vizážisty a finálním završením je pak účast na módní přehlídce?  Intenzita vnímání vlastních nedostatků je otázkou individuálního přístupu, který v reálném životě, bohužel,  ovlivňuje daleko více  faktorů než jenom aktuální oděv a účes… 

Původním impulzem ke sledování pořadu pro mne osobně byla pomyslná šance nahlédnout pod ruce odborníkům a odkoukat  realizovatelné možnosti optického zamaskovávání nedostatků u  tělesných tvarů neodpovídajících aktuálnímu pojetí krásy - také často propadám do hlubin sebehodnocení. Utěšuji se však ověřenými výsledky zúčastněného pozorování, ze kterého vyplynulo,že dokonalý vlastně není nikdo z nás.

 

Autor: Květa Kovaříková | čtvrtek 7.5.2009 13:59 | karma článku: 46,00 | přečteno: 32277x