Děvčata, která z vás se chce stát zednicí? Přihlašte se!

Ti z nás, kteří rozum začínali brát v dobách minulého režimu si jistě vzpomenou na všudypřítomnou ideologickou masáž. Naivně jsem doufala, že mé děti vyrůstají v liberálním ovzduší a bude jim dopřáno ,,luxusu" svobodně se rozhodnout čemu chtějí věřit. Z omylu mne však vyvedlo vysílací schéma známého televizního pořadu pro děti - očekávané pohádky byly prošpikovány ,,podnětnými" inscenovanými besedami. Nešlo si nevšimnout jak očividně  dramaturgové fandí například gender aktivistům a gender aktivistkám (těch je zdá se mi většina), kteří/které se ve svých představách  vrhají vstříc gender nerovnému uspořádání světa, protože ho v rámci své ideologie shledávají závadným.

Nyní zmíněné ideologické hnutí přichystalo dětem překvapení, postaralo se o distribuci osvětových omalovánek do školek a škol. Paní aktivistka je na kameru prolistovala, aby ukázala jak v nich chytře obracejí stereotypně pojímaný obraz typických příslušníků různých povolání. Holčička tedy SAMOZŘEJMĚ může být pilotka i hasička, ale chlapečků prý v omalovánkách moc není, protože pracovní pozice, které by si s holčičkami mohly prohodit nejsou dostatečně prestižní. Asi aby ty chlapečky neodradili, či co.

Promiňte, nějak mi nedochází smysl, copak u nás někdo holčičkám brání zastávat prestižní zaměstnání? Nemohou se snad stát pilotkami či hasičkami?

Již v předválečném Československu nebylo nijak vzácné spatřit ženu v profesi, dříve vyhražené mužům - namátkou lékařky.

Gender učení k nám doputovalo ze zemí, které prošly odlišným historickým vývojem - v naší zemi  bývala za minulého režimu na pracovním trhu žena rovna muži až hanba!

Pokud vím, tak v současné době zde patří mezi výhradně mužské profese pouze ty, které ze své podstaty vyžadují určité tělesné předpoklady a výkon manuálně namáhavé práce.

Byla by snad dnešní děvčata v rámci zrovnoprávnění ochotna pracovat v těžkém průmyslu tak jako v nedávné době pracovaly mnohé ženy? Nebo se snad dnešní děvčata touží stát hornicemi, tesařkami či zednicemi?

 

Autor: Květa Kovaříková | středa 21.10.2009 14:24 | karma článku: 31,82 | přečteno: 2636x
  • Další články autora

Květa Kovaříková

Karma za nahou ošklivost

11.5.2009 v 15:50 | Karma: 15,95
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3332x
Herečka na jevišti svět...

Seznam rubrik

Oblíbené stránky