Květa Kovaříková

Upřímně lituji poctivé studenty

14. 10. 2009 12:18:55
No úplně už vidím ty škodolibé plamínky v očích recidivujícího delikventa během čtení jmenovky svého vyšetřovatele -,,Tak ty bys mi fízle chtěl kázat o poctivosti... Hele a nekoupil sis ten titul náhodou v jisté plzeňské špeluňce?" Zatímco jeho protřelému šéfíkovi se před dveřmi dotyčné vyšetřovací místnosti radostně rozzáří oči - vida NÁŠ člověk! Přeháním snad? A jaké pocity z medializované kauzy podvodného udělování vysokoškolských titulů máte vy?

Vzhledem k tomu, že osobně znám hodně poctivých studentů z řad příslušníků MV, je mi jich upřímně líto. Určitě si spekulace nad vahou svých dosažených akademických titulů nezasloužili.

Běžný policista studující kombinovanou formou VŠ, tráví studiem dva víkendy v měsíci. Dosažení titulu Bc. mu bude trvat minimálně 3 roky, na titul Mgr. dosáhne po dalších dvou letech studia a to ještě pravděpodobně při přechodu z bakalářského na magisterské studium bude muset skládat regulerní přijímací zkoušky.

Naštěstí bude jeho snažení mateřským resortem podporováno, získá mimo jiné i nárok na placené studijní volno, včetně volna na přípravu ke státnicím. Tato forma podpory je sice, bohužel, v našem českém prostoru jinde nevídaná, vyjímku však lze ústy zúčastněných studentů ospravedlnit faktem, že většina z nich je do dodatečného zvyšování kvalifikace vmanipulována nařízením o povinném vzdělání pracovníků.

Zvýšená poptávka MV kromě očekávaného navýšení kapacit studujících klasických ,,práv" dala šanci vzniknout i různým novým vysokoškolským oborům - šitým víceméně na míru potřebám policejní práce. Konkrétní název vystudovaného oboru však podle mne není zas až tak podstatný. Podstatný je kredit zřizovatele, který rozhoduje o náplni studia a jeho formě. A neméně podstatný je morální kredit budoucího absolventa.

Chci věřit, že se nakonec v praxi jasně projeví za koho mluví znalosti a za koho mluví známosti...

Autor: Květa Kovaříková | karma: 12.20 | přečteno: 1594 ×
Poslední články autora